Pihajuttuja kesä 2016

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Omalla pihalla käyskennellessä ja esimerkiksi istutuksia katsellessa näyttää siltä, että mikään ei kasva. Kasvu tapahtuu huomaamatta ja oma silmä tottuu siihen. Selasin blogista viime kesältä kuvia ja totesin, että ovat istutukset sittenkin muuttuneet vuodessa. Tästä syystä päätin ikuistaa tämän kesän pihaa ja istutuksia.  Paljon kuvia siis luvassa!


Aloitetaan etuovelta. Muutoksia on tapahtunut. Laitoimme hetken mielijohteesta nettiin myyntiin vanhat puun väriset puutarhakalusteet, joihin kuuluivat terassilla ollut iso ruokailuryhmä sekä etuovella ollut ruokailuryhmään kuuluva tuoli ja pieni pöytä. Terassi on vaihtanut väriä ja koimme, että rusehtava puun väri ei sovi talon tyyliin. Olemme siis siirtyneet tämän kesän myötä harmaaseen. Uusina ostoksina kolme kappaletta ikean harmaita tuoleja sekä harmaa tarjotinpöytä ulko-oven edustalle. 


Sitruunapuu pääsi keittiöstä ulos ottamaan aurinkoa ja onkin viihtynyt hyvin pöydällä. Uusia versojakin näyttää tulleen puuhun ja sitruunat kellastuneet. 


Amppelaita ostettiin viime kesäksi kolme ja ne olivat terassin yhdella sivulla. Kaksi amppeleista koki talven aikana pieniä murtumia (putosivat tuulen mukana lattialle). Amppeleita ei enää voida laittaa vanhaan paikkaan, sillä meille on tulossa muutoksia terassin sivujen suhteen. Niistä myöhemmin. Amppeli löysi paikkansa etuovelta. 


Myös pari vuotta hyvin ja huonosti (miten sen nyt ottaa) palvelleet harmaat ruukut saivat väistyä etuovelta. Tämä  on tuulinen paikka ja vanhat ruukut ovat olleet yhden jos toisen kerran kaatuneina. Isoihin ruukkuihin oli tullut rikkoumia. Nämä ruukut on siirretty terassin puolelle ja etuovi sai koristeekseen uuden ison valkoisen ruukun, jossa komeilee hortensia. Mikäs muukaan?!


Etuovea kokonaisuudessaan. 


Seuraavaksi talon sivustaa eli autokatoksen sivun puolen näkymää. Tätä voisi kutsua vaikkapa omaksi alppiruusupuistoksemme.  


Edessä kaksi viime vuonna istutettua alppiruusua. Molemmat tällä hetkellä ihan täydessä kukassa. Hetken ehdimme jo pelätä selvisivätkö nämä talvesta ja pihamme savimaasta. Kyllä ne nuput aukesivat ja kukinto on kaunis. 


Kahta väriä. 


Jotain uutta tälle vuodelle. Alppiruusujen jatkeeksi istutimme tänä vuonna atsalean, joka kukkii todella kauniisti. 


Talon ja varaston väliin takapihalle istutimme viime vuonna kolme angervoa. Näiden suhteen olimme vielä muutamia viikkoja sitten skeptisiä, mutta sitten ne alkoivat vihertää. Angervot ovatkin kasvaneet hyvin. Saapi nähdä tuleeko näistä kolmesta koskaan niin tuuheita, että muodostavat yhdessä yhden ison pensaan. Se on ollut istuttamishetkellä ajatuksena. 


Perennoja tuija-aidan juurella. Viime kesänä istutimme ensimmäisiä perennoja aitapuskan juurelle. Olimme hieman pettyneitä niihin, sillä odotimme nopeaa kasvua ja se jäin viime kesänä tulematta. Tänä vuonna laitoimme muutamia sammalleimu lisää sekä kolme ahomansikan tainta. Muutaman viimeisen viikon aikana ovat iloksemme vanhatkin perennat lähteneet levistymään ja harmaa-ajuruoho on alkanut kukkia pinkkinä <3


Perennoja rivissä. Toivottavasti eivät leviä naapurin pihalle!


Uudet mansikat on istutettu taas istutussäkkeihin. Tällä kertaa osasimme laittaa taimia hieman vähemmän per säkki eli neljä taimea kumpaiseenkin. Taimet lähtivät jäkkeen leviämään nopeasti. Selkeästi viihtyvät säkissä. 


Uusimpana kokeiluna on tänä vuonna torilta hankitut kaksi tomaatia. Laitoimme molemmat taimet yhteen istutussäkiin. Toinen tomaateista on suklaatomaatti ja toinen luumutomaatti. Kirsikkatomaatteja kumpainenkin. Satoa odotellessa!


Viime vuonna saamamme pioni ei oikein alkanut kasvamaan, joten siirsimme sen muualle ja ostimme uuden taimen. Ainakin tämä pioni näyttää tällä hetkellä vahvalta ja kukkii. Toivottavasti ensi vuonna myös. Olisi ihanaa ostaa tämän pionin viereen muutama taimi lisää. Kannattaa kuitenkin testata ensin yhdellä. 


Pihaan liittyen seuraavia aiheita on: 
* Syreeni-istutukset
* Terassin muutos





Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

by mlekoshi